Sterylizator do butelek i smoczków – ważny element wyposażenia żłobka

0

Sterylizator do butelek i smoczków jest obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni w żłobku. Na czym polega wyparzanie naczyń i czy jest konieczne?


Układ pokarmowy małego dziecka jest szczególnie wrażliwy na wszelkiego rodzaju bakterie (np. E. coli) i wirusy (np. rota wirus), na które my – dorośli – jesteśmy uodpornieni. Dlatego wszystkie czynności związane z karmieniem maluszków i z przygotowywaniem dla nich posiłków powinny odbywać się w warunkach higienicznych. Sterylizator do butelek i smoczków, to obowiązkowe wyposażenie każdego żłobka.

fot. 123RF.com Sterylizator do butelek i smoczków - ważny element wyposażenia żłobka
fot. 123RF.com

Czy wyjaławianie jest konieczne?

Jednym z elementów dbania o higienę żywienia jest sterylizacja butelek i smoczków używanych do karmienia dzieci. Zazwyczaj proces ten stosuje się wyłącznie u niemowląt do 1. roku życia, jednak w przypadku placówek, w których przebywa więcej dzieci, warto robić to dłużej. Przebywanie w grupie stwarza bowiem ryzyko przenoszenia zarazków z jednego malca na drugiego. Sterylizacja pozwala nie tylko na wyeliminowanie ewentualnych mikroorganizmów chorobotwórczych znajdujących się na naczyniach, które malec wkłada do buzi i oblizuje, ale również zapobiega ich rozprzestrzenianiu się między naszymi podopiecznymi. Może bowiem zdarzyć się, że z tej samej butelki korzystają różne dzieci – umycie, ale niewysterylizowanie naczynia stwarza ryzyko przeniesienia zarazków.

fot. 123RF.com Sterylizator do butelek i smoczków - ważny element wyposażenia żłobka 2
fot. 123RF.com

Czym jest sterylizacja?

Sterylizacja to proces niszczący wszystkie mikroorganizmy. W przypadku sterylizacji naczyń mamy zwykle do czynienia ze sterylizacją termiczną, czyli wyparzaniem butelek, smoczków i innych akcesoriów. W warunkach domowych wystarczy zanurzenie naczynia we wrzątku i wygotowanie go w garnku z wodą, jednak w żłobku czy przedszkolu, gdy mamy do czynienia z kilkunastoma czy kilkudziesięcioma butelkami i smoczkami, lepiej zainwestować w profesjonalne urządzenie do sterylizacji.

Sterylizator do butelek i smoczków – jaki jest najlepszy?

Może to być sterylizator elektryczny lub mikrofalowy, który wymaga użycia kuchenki mikrofalowej. Oba rodzaje sterylizatorów oparte są na dezynfekcji parą wodną w temperaturze powyżej 100 st. C. Jest to metoda szybka, łatwa i ekonomiczna. Urządzenia tego typu zazwyczaj przeznaczone są na 4 lub 8 butelek oraz dodatkowe elementy. Warto bowiem pamiętać, że wyjaławiania wymagają wszystkie części butelek: zakrętki, kapsle, smoczki, a także pojemniki na pokarm. Cykl sterylizacji naczyń trwa 1-6 minuty, a naczynia pozostające w zamkniętych sterylizatorach pozostają jałowe przez kilka lub kilkanaście godzin (niektóre modele gwarantują, że zawartość pozostaje sterylna przez 24 godziny). Warunkiem sterylności jest niedotykanie wyparzonych naczyń, dlatego należy wyjmować je z urządzenia specjalnymi szczypcami.

Na dużą skalę

Rozwiązaniem dla dużych placówek jest kupno zmywarki z funkcją wyparzania. Zwykła zmywarka myje naczynia maksymalnie w temperaturze 60-70 stopni (tylko niektóre modele mają specjalną funkcję sterylizowania, np. Whirlpool , Siemens, Gorenje). Dlatego warto zainwestować w przemysłową zmywarko-wyparzarkę, która ogrzewa wodę nawet do 95 st., co pozwala na wystarczającą dezynfekcję. Dodatkową zaletą takiego urządzenia jest jego wielkość: w profesjonalnych zmywarkach z funkcją wyparzania można jednorazowo umyć kilkadziesiąt butelek i smoczków oraz innych akcesoriów.

Sterylizator do butelek i smoczków – ważny element wyposażenia żłobka
5 (100%) Głosy: 2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code