Kaszki – na śniadanie i deser!

0

Można ją podawać z owocami lub samą albo jako dodatek do mięska. Jest nie tylko zdrowa i sycąca, ale i bardzo smaczna. Dlatego stanowi główne danie dziecięcego menu.

Kaszka to jeden z pierwszych stałych posiłków niemowlęcia, ale taki, który towarzyszyć mu będzie długo. Jest bowiem, zdaniem specjalistów, zdrowym i wartościowym produktem, który warto podawać dzieciom. W żłobku sprawdzi się doskonale zarówno jako śniadanie, jak i podwieczorek dla kilku- lub kilkunastomiesięcznego malca. Słodką kaszką z owocami nie pogardzą także 2-3-latki.

 kaszki-na-sniadanie-i-deser fot. 123RF.com
fot. 123RF.com

Dobra dla zdrowia

Kaszki dla niemowląt to wysokoprzetworzone, rozdrobnione ziarna zbóż, które wzbogacone są dodatkowo składnikami odżywczymi, dlatego warto podawać je dzieciom. Są lekkostrawne i pożywne, pełne cennych witamin i minerałów: żelaza, fosforu, magnezu, miedzi czy wapnia. Są też źródłem zdrowych węglowodanów złożonych oraz błonnika, dlatego są sycące. Jako produkty wytwarzane na bazie ziaren zbóż, zawierają też gluten, który zgodnie z najnowszymi zaleceniami można podawać już około 7.-8. miesiąca życia. Kaszki pszenne, ryżowe czy kukurydziane mogą być bezsmakowe lub z dodatkiem owoców.

fot. 123RF.com kaszki-na-sniadanie-i-deser2
fot. 123RF.com

Łatwa w przygotowaniu

Najwygodniejsze w żłobkowej kuchni, ale na szczęście również najzdrowsze dla niemowląt są kaszki dla dzieci, które rozpuszcza się w przegotowanej wodzie (kasze z dodatkiem mleka) lub mleku modyfikowanym (bezmleczne) o temperaturze ok. 36-38 st. Najzdrowsze – bowiem ich producentów obowiązują ostre przepisy dotyczące tzw. żywności specjalnego przeznaczenia. Oprócz właściwości odżywczych dużą zaletą kaszek jest szybkość ich przygotowania oraz konsystencja, którą można łatwo zmieniać w zależności od wieku i upodobań maluchów. Konsystencja kaszki zależy od ilości dodanej wody lub mleka, warto jednak zaznaczyć, że proporcje podczas przygotowania kaszki powinny być zgodne z zaleceniami producenta – tylko wtedy możemy być pewni, że porcja ma odpowiednią dla dziecka ilość składników odżywczych. Dlatego jeśli chcemy rozrzedzić kaszkę, dodajmy więcej wody, a nie mniej kaszy.

Sama lub z owocami

Pierwsze kaszki bezglutenowe (np. ryżowe) można podawać dzieciom już wieku 5 – 6 miesięcy. To dobry posiłek zarówno na drugie śniadanie, jak i na podwieczorek. Najmłodsze dzieci mogą pić kaszki przez butelkę ze smoczkiem, starsze – częściej jedzą je w postaci gęstej papki z miseczki. Kaszka to bowiem doskonały produkt do treningu korzystania z łyżeczki oraz nauki samodzielnego jedzenia. Konsystencja kaszki jest łatwa do przełknięcia, dlatego maluch może bezpiecznie ją zajadać. Chociaż na półkach znajduje się wiele kaszek owocowych – o smaku morelowym, bananowym, owoców leśnych, jabłkowym i wiele innych – to jednak, aby urozmaicić starszakom tę potrawę, można dodawać do niej przeciery owocowe lub kawałeczki owoców. Kaszka bezsmakowa lub kleik ryżowy może służyć w kuchni również do bezpiecznego i zdrowego zagęszczania potraw, np. zupek.

Przecier z jabłka i jagód
(porcja dla 5 niemowląt, od 6. miesiąca)

  • 4 duże jabłka
  • 50 g jagód mrożonych
  • 25 g kleiku ryżowego
  • szklanka wody mineralnej

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Jagody umyj i wrzuć do wrzątku razem z jabłkami na 3-5 minut. Pod koniec dodaj kleik i zdejmij naczynie z ognia. Rozdrobnij blenderem.

Jarzyny z cielęciną
(porcja dla 5 niemowląt, od 7. miesiąca)

  • 4 marchewki
  • ziemniaki
  • 4 cukinie lub kabaczek
  • fasolka szparagowa 150 g
  • cielęcina 100 g
  • natka pietruszki
  • masło 20 g
  • kasza manna 25 g
  • woda mineralna (5 szklanek)

Warzywa umyj, obierz , pokrój w kostkę. Mięso umyj, oczyść z tłuszczu i pokrój. Zagotuj wodę, wrzuć do wrzątku cielęcinę, a potem warzywa i masło. Gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj kaszę manną. Zdejmij naczynie z ognia i rozdrobnij składniki. Posyp pietruszką.

Kaszka z owocami
(porcja dla 5 niemowląt, od 1. roku życia)

  • kaszka pszenno-żytnia dla niemowląt 110 g
  • mleko modyfikowane 750 ml
  • maliny i truskawki mrożone 200 g

Dodaj do ciepłego mleka kaszkę, powoli mieszając, by nie zrobiły się grudki. Owoce zmiksuj i dodaj do kaszki.

Kaszki – na śniadanie i deser!
5 (100%) Głosy: 10

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code