Kaszki – na śniadanie i deser!

2

Można ją podawać z owocami lub samą albo jako dodatek do mięska. Jest nie tylko zdrowa i sycąca, ale i bardzo smaczna. Dlatego stanowi główne danie dziecięcego menu.

Kaszka to jeden z pierwszych stałych posiłków niemowlęcia, ale taki, który towarzyszyć mu będzie długo. Jest bowiem, zdaniem specjalistów, zdrowym i wartościowym produktem, który warto podawać dzieciom. W żłobku sprawdzi się doskonale zarówno jako śniadanie, jak i podwieczorek dla kilku- lub kilkunastomiesięcznego malca. Słodką kaszką z owocami nie pogardzą także 2-3-latki.

 kaszki-na-sniadanie-i-deser fot. 123RF.com
fot. 123RF.com

Dobra dla zdrowia

Kaszki dla niemowląt to wysokoprzetworzone, rozdrobnione ziarna zbóż, które wzbogacone są dodatkowo składnikami odżywczymi, dlatego warto podawać je dzieciom. Są lekkostrawne i pożywne, pełne cennych witamin i minerałów: żelaza, fosforu, magnezu, miedzi czy wapnia. Są też źródłem zdrowych węglowodanów złożonych oraz błonnika, dlatego są sycące. Jako produkty wytwarzane na bazie ziaren zbóż, zawierają też gluten, który zgodnie z najnowszymi zaleceniami można podawać już około 7.-8. miesiąca życia. Kaszki pszenne, ryżowe czy kukurydziane mogą być bezsmakowe lub z dodatkiem owoców.

fot. 123RF.com kaszki-na-sniadanie-i-deser2
fot. 123RF.com

Łatwa w przygotowaniu

Najwygodniejsze w żłobkowej kuchni, ale na szczęście również najzdrowsze dla niemowląt są kaszki dla dzieci, które rozpuszcza się w przegotowanej wodzie (kasze z dodatkiem mleka) lub mleku modyfikowanym (bezmleczne) o temperaturze ok. 36-38 st. Najzdrowsze – bowiem ich producentów obowiązują ostre przepisy dotyczące tzw. żywności specjalnego przeznaczenia. Oprócz właściwości odżywczych dużą zaletą kaszek jest szybkość ich przygotowania oraz konsystencja, którą można łatwo zmieniać w zależności od wieku i upodobań maluchów. Konsystencja kaszki zależy od ilości dodanej wody lub mleka, warto jednak zaznaczyć, że proporcje podczas przygotowania kaszki powinny być zgodne z zaleceniami producenta – tylko wtedy możemy być pewni, że porcja ma odpowiednią dla dziecka ilość składników odżywczych. Dlatego jeśli chcemy rozrzedzić kaszkę, dodajmy więcej wody, a nie mniej kaszy.

Sama lub z owocami

Pierwsze kaszki bezglutenowe (np. ryżowe) można podawać dzieciom już wieku 5 – 6 miesięcy. To dobry posiłek zarówno na drugie śniadanie, jak i na podwieczorek. Najmłodsze dzieci mogą pić kaszki przez butelkę ze smoczkiem, starsze – częściej jedzą je w postaci gęstej papki z miseczki. Kaszka to bowiem doskonały produkt do treningu korzystania z łyżeczki oraz nauki samodzielnego jedzenia. Konsystencja kaszki jest łatwa do przełknięcia, dlatego maluch może bezpiecznie ją zajadać. Chociaż na półkach znajduje się wiele kaszek owocowych – o smaku morelowym, bananowym, owoców leśnych, jabłkowym i wiele innych – to jednak, aby urozmaicić starszakom tę potrawę, można dodawać do niej przeciery owocowe lub kawałeczki owoców. Kaszka bezsmakowa lub kleik ryżowy może służyć w kuchni również do bezpiecznego i zdrowego zagęszczania potraw, np. zupek.

Przecier z jabłka i jagód
(porcja dla 5 niemowląt, od 6. miesiąca)

  • 4 duże jabłka
  • 50 g jagód mrożonych
  • 25 g kleiku ryżowego
  • szklanka wody mineralnej

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Jagody umyj i wrzuć do wrzątku razem z jabłkami na 3-5 minut. Pod koniec dodaj kleik i zdejmij naczynie z ognia. Rozdrobnij blenderem.

Jarzyny z cielęciną
(porcja dla 5 niemowląt, od 7. miesiąca)

  • 4 marchewki
  • ziemniaki
  • 4 cukinie lub kabaczek
  • fasolka szparagowa 150 g
  • cielęcina 100 g
  • natka pietruszki
  • masło 20 g
  • kasza manna 25 g
  • woda mineralna (5 szklanek)

Warzywa umyj, obierz , pokrój w kostkę. Mięso umyj, oczyść z tłuszczu i pokrój. Zagotuj wodę, wrzuć do wrzątku cielęcinę, a potem warzywa i masło. Gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj kaszę manną. Zdejmij naczynie z ognia i rozdrobnij składniki. Posyp pietruszką.

Kaszka z owocami
(porcja dla 5 niemowląt, od 1. roku życia)

  • kaszka pszenno-żytnia dla niemowląt 110 g
  • mleko modyfikowane 750 ml
  • maliny i truskawki mrożone 200 g

Dodaj do ciepłego mleka kaszkę, powoli mieszając, by nie zrobiły się grudki. Owoce zmiksuj i dodaj do kaszki.

Kaszki – na śniadanie i deser!
5 (100%) Głosy: 11

2 KOMENTARZE

  1. Kaszka z owocami jest naprawdę bardzo dobrym i wartościowym posiłkiem dla malców,a podana w odpowiedniej oprawie będzie smakować jeszcze lepiej.Podając kaszkę dzieciom warto wykorzystać do tego kolorowe miseczki oraz barwne śliniaczki aby dzieciom jeszcze lepiej smakowała podawana kaszka.

  2. Moja mała bardzo lubiła takie gotowe kaszki. Dla mnie też ich przygotowanie było bardzo proste. I nagle z dnia na dzień przestała je lubić. Może i dobrze, bo to w końcu żywność wysokoprzetworzona.

Skomentuj Zenka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code