Komfortowe podgrzewanie mleka matki

0

Często, z różnych przyczyn – takich jak nawał pokarmu lub powrót matki do pracy – kobieta zmuszona jest do dodatkowego odciągania pokarmu laktatorem i mrożenia pokarmu, który może być później wykorzystany gdy niemowlę znajduje się pod opieką innego dorosłego.

Do mrożenia i podgrzewania mleka matki należy podejść rozważnie i pogłębić swoją wiedzę na ten temat, ponieważ są to procesy, które wykonane nieodpowiednio narażą mleko na utratę wartości i zawartego w mleku tłuszczu, co może mocno zmniejszyć kaloryczność pokarmu, pozostawiając dziecko nienajedzone, pomimo tego, że zjadł przecież taką ilość mleka jaka powinna mu wystarczyć.

podgrzewanie mleka matki

Niemowlę może zacząć mieć problemy z przybieraniem na wadze, a rodzicom wtedy ciężko namierzyć przyczynę.

W związku z tym warto jest się zaopatrzyć w dobry podgrzewacz, odpowiednie butelki i niezbędną wiedzę, które pomogą przejść ten proces bezpiecznie, nie pozbawiając mleka (a przy tym dziecka) wielu wartości odżywczych.

W pierwszych latach życia dziecka odżywianie jest podstawą dobrego rozwoju organizmu, a pierwszy rok jest etapem, kiedy dziecko rośnie najszybciej i potrzebuje do tego zdrowych posiłków.

W początkowych miesiącach życia (do pół roku) podstawowym i jedynym pokarmem jest mleko matki – warto zadbać, aby posiłki te były pełnowartościowe i dostarczały niemowlęciu wszystkich potrzebnych wartości.

podgrzewacz do butelek

Przechowywanie mleka matki

Jeśli mama ma pewność, że odciągnięty pokarm zużyje w ciągu kilku następnych dni, nie musi go mrozić. Wystarczy schować go do lodówki. W temperaturze 2°C-4°C świeżo odciągnięte mleko matki może stać do sześciu dni. Należy pamiętać, aby oznaczyć butelkę datą, kiedy było odstawione lub datą, do kiedy może stać w lodówce.

Odciągniętego pokarmu nie powinno się w ogóle przechowywać w temperaturze pokojowej – bakterie, które wchłaniają wartości odżywcze w świeżym mleku, w ciągu dwudziestu minut podwajają swoja liczebność.

Zabijają także jego wartości immunologiczne, które wytwarzane są w pokarmie po to, aby wzmocnić układ odpornościowy u dziecka. Dodatkowo może dojść do uszkodzenia komórek pokarmu i zepsucia, co z kolei może skutkować zatruciem niemowlęcia i problemami żołądkowymi.

Jeżeli niemowlak nie dopił mleka, pozostałą zawartość butelki można zaproponować mu maksymalnie do trzydziestu minut – w innym przypadku mleko należy wylać. Resztek mleka nie wolno „zlewać” ze sobą, chłodzić lub zamrażać i podawać jako posiłek po kilku dniach.

Uwagę należy zwrócić również na przechowywanie mleka w zamrażalce. Prawidłowo schłodzony i zabezpieczony pokarm można mrozić nawet do sześciu miesięcy.

Z mlekiem przez ten okres czasu nic złego się nie stanie, ale warto pamiętać o tym, że z biegiem czasu mleko, który produkuje mama zwyczajnie się zmienia, dostosowując swój skład i kaloryczność do potrzeb dziecka. Oznacza to, że pokarm ściągnięty w momencie, gdy niemowlę miało dwa miesiące nie koniecznie zaspokoi potrzeby ośmiomiesięcznego dziecka.

Chłodzenie mleka matki

Świeży pokarm, który nie zostanie zużyty od razu po odciągnięciu, należy jak najszybciej schłodzić i schować do lodówki lub zamrażalnika. Warto w tym celu zaopatrzyć się w butelkę o specyficznym kształcie, który umożliwia rozłożenie się pokarmu w cienkich warstwach, ułatwiając szybkie chłodzenie pokarmu, bez ryzyka utraty jego cennych wartości. 

Wygodne podgrzewanie mleka matki

Ten sam rodzaj butelek, o których jest mowa wyżej, ułatwia nie tylko chłodzenie, ale również podgrzewanie mleka matki. Dzięki rozprowadzeniu pokarmu w cienkich warstwach można go podgrzać szybko i równomiernie.

Odciągnięty pokarm matki powinien być podgrzewany w temperaturze nie przekraczającej 40°C. Jeżeli temperatura ta zostanie przekroczona istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że znaczna część wartości zostanie utracona, a pokarm podany dziecku będzie mało odżywczy i mało kaloryczny.

Jeśli rodzic nie ma wiedzy o tym, co dzieje się z mlekiem w wysokiej temperaturze i powtarza swoje działania za każdym razem, może narazić nieświadomie swoje niemowlę na problemy zdrowotne.

Dzięki prawidłowemu podgrzaniu pokarmu rodzic lub opiekun, może być spokojny, że mleko, które było przechowywane w zamrażalniku, ma takie same wartości jak to, które niemowlak wypija bezpośrednio z piersi.

Podgrzewacz do mleka

Oprócz odpowiednich butelek, ułatwiających schładzanie i podgrzewanie pokarmu, warto wyposażyć się w dobry podgrzewacz do mleka.

Nowoczesne sprzęty pozwalają ustawić dokładną temperaturę, w jakiej należy podgrzewać posiłek, dzięki czemu rodzic lub opiekun przygotowujący mleko dla podopiecznego będą mieli pewność, że pokarm nie został przegrzany i z pewnością zachował wszystkie wartości niezbędne dla rozwoju dziecka.

Warto się upewnić, że podgrzewacz ma również funkcję sterylizatora – wtedy po nakarmieniu niemowlaka butelka z łatwością zostanie wyparzona i pozbawiona wszelkich bakterii, dzięki czemu będzie można szybko użyć jej do odciągnięcia kolejnej porcji pokarmu.

Komfortowe podgrzewanie mleka matki
5 (100%) Głosy: 5

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code