Jedną z podstawowych zasad żywienia dzieci jest zapewnienie im zbilansowanej diety, gwarantującej dostęp do najpotrzebniejszych składników odżywczych. Zimą, gdy świeże warzywa i owoce są drogie i nie zawsze dostępne, warto skorzystać z pełnowartościowych i tańszych mrożonek.
W czasach, w których żyjemy, nieprawidłowa dieta dzieci jest poważnym problemem społecznym. Wiele maluchów w wieku przedszkolnym jest niedożywiona – choć nie cierpią na głód, to jednak zmagają się z niedoborem niezbędnych witamin i minerałów. A te, zawarte są głównie w warzywach i owocach, których dzieci jedzą zdecydowanie za mało. Dlatego w jadłospisach domowych, a przede wszystkim w menu układanym w żłobkach i przedszkolach, nie może ich zabraknąć. Także zimą, kiedy surowe produkty można zastąpić mrożonkami, dostępnymi przez cały rok.
Najcenniejsze i najzdrowsze
W okresie zimowym organizm dziecka potrzebuje większej ilości substancji, które zapewnią mu odporność na wirusy. Są to na pewno antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze (witaminy C, A, E, cynk) oraz witamina B6, a także minerały: żelazo i magnez. Witaminy znajdziemy w papryce, dyni, szpinaku, marchewce, szczypiorku, w roślinach strączkowych, natce pietruszki, ziemniakach, pomidorach, brokułach, czosnku i kapuście. Są również obecne w cytrusach, morelach, czarnej porzeczce i tryskawkach. Żelazo i cynk znajdziemy w burakach, brukselce i szpinaku. Niektóre z wymienionych tu warzyw można kupić surowe nawet w styczniu (ziemniaki, kapusta, marchewka czy szczypiorek), wiele z nich dostępnych jest jednak wyłącznie w postaci mrożonek (truskawki, fasolka, kalafior, brokuły) i dlatego warto z nich korzystać. Są z pewnością bardziej odżywcze niż warzywa importowane.
Po zakupie, mrożone warzywa i owoce powinny być trzymane w temperaturze nie wyższej niż ta podana przez producenta na opakowaniu. Zwykle jest to -15°C dla warzyw i -18°C dla owoców.
Pełnowartościowe i smaczne
Od dawna wiadomo, że mrożone warzywa i owoce nie tracą swojej wartości, zwłaszcza że metoda ich zamrażania została znacząco udoskonalona. Obecnie warzywa i owoce mrozi się krótko, ale w bardzo wysokich temperaturach, co pozwala zachować większość cennych składników odżywczych. Ich utrata podczas blanszowania (sparzenia produktów przed mrożeniem) i zamrażania jest naprawdę niewielka. Specjaliści oceniają, że w procesie przygotowania mrożonki straty witaminy C wynoszą ok. 40 proc., B1 – 20 proc., B2 – 10 proc., a karotenu – 5 proc. To wyniki porównywalne z naturalnymi stratami, z jakimi mamy do czynienia w przypadku świeżych owoców czy warzyw w czasie tzw. obrotu towarowego (transport, magazynowanie itd.). Mrożone brokuły czy truskawki zachowują nie tylko witaminy i minerały, ale również bardzo dla nas ważne barwniki: chlorofile i karotenoidy, chroniące przed wieloma chorobami. Nie zmienia się też ich smak i konsystencja, co jest ważne w przypadku wybrednych podniebień małych dzieci. Inną zaletą mrożonek, szczególnie istotną w przypadku zbiorowego żywienia jest fakt, że produkty te są już umyte i obrane, co znacznie skraca czas przygotowania posiłku – po wyjęciu z zamrażarki wystarczy wrzucić je do wrzącej wody i zagotować.
Zapamiętaj!
- Wartości odżywcze owoców i warzyw lepiej się zachowują, kiedy przed mrożeniem produkty są blanszowane.
- Zdrowsze i bardziej wartościowe są warzywa mrożone niż konserwowane.
Jak przechowywać?
Podstawowym problemem w przypadku mrożonych warzyw i owoców jest ich odpowiednie przechowywanie. Rozmrożone produkty nie nadają się do ponownego zamrożenia, gdyż grozi to zatruciem pokarmowym (po rozmrożeniu mrożonki rozwijają się w niej bakterie, szkodliwe dla zdrowia). Dlatego trzeba uważnie przyglądać się mrożonkom już podczas ich zakupu, a następnie zadbać o prawidłowe ich przechowywanie w magazynie.
Warto mieć stałego i sprawdzonego producenta oraz dostawcę mrożonych produktów. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję, że produkt podczas produkcji i transportu nie uległ uszkodzeniu, a przez to rozmrożeniu i zepsuciu. Mrożonki muszą być bowiem utrzymywane w stanie zamrożenia od momentu wyprodukowania, przez magazynowanie, transport i składowanie w sklepie, aż po przechowywanie w kuchennej zamrażarce. Dobrze utrzymana mrożonka powinna mieć suche opakowanie, nie pokryte szronem, jej zawartość powinna być twarda i nie zlepiona w bryły.
W lodówce mrożonki można przechowywać do 14 godzin, a w zamrażalniku nawet rok. W temperaturze pokojowej, tuż przed gotowaniem, mrożonki można trzymać maksymalnie 3 godziny.
Produkty mrożone dają wiele możliwości przygotowania dań i potraw, zwłaszcza w sezonie jesienno zimowym. Dla dzieci zaskoczeniem może być podanie zimą jakiś letnich owoców jak maliny, truskawki czy jagody. Jest sporo sprawdzonych firm oferujących produkty mrożone dedykowane też dzieciom.
Mrożenie to jedna z najlepszych metod utrwalania żywności. Warto, aby dzieci w przedszkolu nawet zimą miały różnorodne posiłki, dzięki temu nie odzwyczają się od niektórych potraw.