Drób w diecie dziecka

Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 2 głosy i był aktualizowany ostatnio przez  Mycha 7 lat, 4 miesięce temu.

  • Autor
    Odpowiedzi
  • #835

    Anonim

    Mam problem. Moja córka niedawno poszła do przedszkola i zauważyłam,że bardzo często na obiady w przedszkolu podawane jest mięso drobiowe, najczęściej kurczak. Moja córka bardzo je lubi, tak zresztą jak większość przedszkolaków. Ale zastanawia mnie, czy mięso drobiowe jest zdrowe, szczególnie dla małych dzieci. Czytałam, że kurczaki szpikuje się antybiotykami i hormonami.

    #836

    Anonim

    Z tego, co czytałem to w Unii Europejskiej panuje całkowity zakaz podawania wszelkim hodowlanym ptakom hormonów wzrostu. Podobnie jest z nieuzasadnionym podawaniem antybiotyków. Ale jak jest w rzeczywistości? Przecież nie wiemy, jakie są warunki w gospodarstwie czy hodowli, z których pochodzi nasz kurczak.

    #837

    Anonim

    Niestety, nie tylko drób może być niezdrowy. Także wołowina i wieprzowina. Wszystkie zwierzęta mogą być karmione niezdrową paszą albo szpikowane antybiotykami i innymi świństwami. Inne produkty spożywcze przeznaczone dla dzieci też są często niezdrowe, np. jogurty mają dużo cukru, barwników i konserwantów. Nie mówiąc o innych – czipsach czy słodyczach.

    #838

    Anonim

    Drób, który podajemy małym dzieciom powinien być gotowany albo duszony i podawany bez tłustej skórki. Nigdy smażony w panierce – za dużo tłuszczu i zbędnych kalorii. Dobrym rozwiązaniem jest też gotowanie na parze np. kurczaka czy indyka z warzywami. szybko się robi, bez tłuszczu, można dodać nieco ziół do smaku. Moje dzieci bardzo lubią kurczaka na parze z różnymi warzywami. I jakoś nie tęsknią za chipsami i innymi śmieciowymi przekąskami, po prostu tego nie znają, bo im nie kupuję, lepsze są surowe marchewki albo owoce do ,,przegryzania”.

    #842

    Monika
    Użytkownik

    Test

    #847

    Anonim

    Nie wpadajmy w panikę, teraz wszystko jest niezdrowe, ale coś trzeba jeść!!!!

    #857

    Mycha
    Użytkownik

    Coś trzeba jeść, to prawda. Ale zawsze można wybrać dla naszych dzieci produkty zdrowsze, np. mięso i wędlinę drobioną z hodowli ekologicznych, gdzie nie szpikuje się kurczaków chemią, antybiotykami i innymi hormonami.

Musisz być zalogowany aby napisać odpowiedź.