Kasza na talerzu przedszkolaka
W diecie kilkulatków nie może zabraknąć produktów zbożowych. O tym, jak ważne jest włączenie pełnowartościowej kaszy do codziennego menu przedszkolaka oraz o sposobach jej...
Odblaski dla dzieci
O bezpieczeństwo naszych maluchów musimy dbać przez cały czas. Już na terenie naszej placówki jest to ciężkie zadanie. A co należy zrobić, gdy wychodzimy...
Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u dzieci
Złe nawyki przychodzą same, dobre należy wypracować. W naszych żłobkach i przedszkolach kształtujmy je od każdego dnia. Rozmowa z dietetyczką Ewą Bieniak
Czy dzieci w...
Kwasy omega-3 w żywieniu dzieci
Od kilku lat wiele mówi się o zaletach kwasów omega, które można znaleźć głównie w rybach i owocach morza. Czym są, dlaczego są ważne...
Piramida zdrowia – co powinni jeść nasi podopieczni w przedszkolach?
Piramida zdrowia - Instytut Żywności i Żywienia opublikował najnowszą jej wersję. Co, zdaniem dietetyków, powinni jeść nasi podopieczni?
Nowa piramida zdrowia okazałą się rewolucją i...
Jak skomponować idealne śniadanie dla dziecka?
Wedle starego porzekadła śniadanie powinniśmy zjeść jak król, obiadem podzielić się z przyjacielem, a kolację oddać wrogowi. Odpowiednio skomponowane śniadanie dla dziecka wpływa na...
Jesienno-zimowe menu dla dziecka
Jadłospis dziecka musi zawierać wartościowe produkty pełne witamin i minerałów. Nawet jesienią i zimą, gdy trudniej o świeże warzywa. Jak zaplanować jesienno-zimowe menu dla...
Śniadanie w przedszkolu – jak zorganizować poranne posiłki
Pierwsze śniadanie w domu, drugie śniadanie w przedszkolu - dlaczego poranki malca obfitują w taką ilość posiłków? I dlaczego przywiązujemy do nich tak dużą...
Drewniane zabawki
Są ekologiczne, bezpieczne i rozwijają wyobraźnię. Oto najważniejsze zalety sprawdzonych i naprawdę ładnych drewnianych zabawek.
Zdrowe żywienie dzieci w żłobku i przedszkolu
Robienie zakupów dla przedszkola czy do domowej lodówki właściwie nie powinno się wiele różnić. Kupujemy oczywiście więcej produktów, bo przy stole w naszej placówce zasiadają do obiadu nie 3-4 osoby, ale 20 i więcej. Ale równie uważnie przyglądamy się temu, co wybieramy i z czym idziemy do kasy.