Uczmy dzieci dobrych zwyczajów żywieniowych

3

Każdy chce, by nasze dzieci były zdrowe i prawidłowo się rozwijały. Wymyślamy liczne sposoby na to, by zachęcić je do sięgania po zdrowe produkty. Prosimy i przekonujemy. Ale czy pokazujemy?

Według zaleceń ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa i owoce stały się w tym roku podstawowymi produktami spożywczymi, jakie zgodnie z nową piramidą żywienia i aktywności fizycznej powinny znaleźć się na naszych stołach. Tymczasem, jak pokazało ostatnie badanie¹ przeprowadzone wśród mam, aż 46% z nich nie uznaje warzyw i owoców za podstawę zdrowej diety. Taki wynik badania niepokoi, bo przecież to głównie mamy kształtują nawyki żywieniowe dzieci, poprzez wyrabianie odpowiednich przyzwyczajeń i wprowadzanie różnych produktów do codziennego jadłospisu dziecka. Jeśli jednak matki same nie uznają warzyw i owoców za podstawę zdrowych posiłków i nie ma tych produktów na ich talerzach w wystarczającej ilości, to w konsekwencji może ich także zabraknąć w diecie dziecka w takim domu wychowanego.Dzieci bardzo uważnie obserwują dorosłych, bo same chcą szybko dorosnąć i robić to samo, co oni. Naśladują więc różne zachowania opiekunów. Jeśli dziecko nie zobaczy dorosłego pijącego sok, jedzącego sałatkę czy chrupiącego jabłko, samo też raczej nie zechce sięgnąć po te produkty. Dlatego bardzo ważne dla zdrowia dziecka jest, by zdrowo odżywiała się cała rodzina, czyli także dorośli, dając dobry przykład jej najmłodszym członkom. Jak jednak zauważa prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW: „Z dorosłymi niestety często jest tak, że chętnie deklarują zdrowy tryb życia, chętnie wrzucają na portale społecznościowe zdjęcia pięknie skomponowanych posiłków, ale na codzień wciąż zwycięża w nich uleganie pokusom i zaczynanie zdrowej diety ”od poniedziałku”. Dzieci widzą i naśladują zachowania dorosłych, ale te realne, nie deklaratywne. Dlatego edukacja żywieniowa najmłodszych powinna zaczynać się m. in. od dawania dobrego przykładu już w domu”

Jak widać nie chodzi o edukację polegającą na przekonywaniu dziecka, by zjadło warzywo czy owoc ”za mamusię”, ”za ciocię”, ale by rodzice i opiekunowie pokazali dziecku, że na ich talerzach także pojawiają się korzystne dla zdrowia produkty, przede wszystkim właśnie warzywa i owoce oraz ich przetwory, jak soki czy musy. Dając dobry przykład wyrabiamy u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, które utrwalone przez codzienne, konsekwentne powtarzanie będą im także najprawdopodobniej towarzyszyły w ich dorosłym życiu.
A konsekwencja w dbaniu o zdrowie dziecka jest bardzo istotna, czego potwierdzeniem są słowa dr Anety Górskiej- Kot, Ordynatora Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie: „Organizm dziecka rozwija się w szybkim tempie i każdy dzień jest tutaj ważny. Dlatego nie możemy, jako rodzice, zaniedbywać prawidłowej diety najmłodszych. Co dzień, regularnie i konsekwentnie musimy dostarczać organizmom dzieci niezbędną do prawidłowego rozwoju dawkę witamin i innych składników odżywczych. Głównym ich źródłem powinny być warzywa, owoce oraz ich przetwory, jako produkty, które dzięki zawartym w nich składnikom mogą zapobiec wielu chorobom dietozależnym, takim jak np. otyłość czy cukrzyca. Warzywa i owoce to bogactwo witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które mają ogromne znaczenie dla zdrowia. Bardzo istotne jest więc, by prawidłowe nawyki żywieniowe kształtować już od najmłodszych lat. Nie martwmy się, jeśli dziecko jakiegoś warzywa czy owocu nie lubi. Spróbujmy wrócić z nim za jakiś czas albo np. skorzystać z bogatej oferty soków warzywnych lub warzywno – owocowych, które mogą pomóc przyzwyczaić dziecko do danego smaku. Jeśli konsekwentnie będziemy wyrabiać zdrowe nawyki u dzieci, między innymi dając dobry przykład, to zwiększamy szanse na to, że także jako dorośli będą odpowiednio się odżywiać i dbać o swoje zdrowie.”

Dla dobra naszych dzieci, ale także dla naszego zdrowia, warto jest wprowadzić zasady zdrowego odżywiania do naszych domów, żłobków i przedszkoli i trzymać się ich konsekwentnie. Jeśli produkty takie jak warzywa, owoce i ich przetwory zagoszczą na naszych stołach, a dzieci zobaczą, że po nie sięgamy, to same chętniej ich spróbują. A przecież nie ma nic cenniejszego niż zdrowie dziecka.

¹Dane KUPS, badanie wykonane przez GFK Polonia, marzec 2016 r. Badanie CAWI, mamy dzieci w wieku 3-12 lat, N=180

Uczmy dzieci dobrych zwyczajów żywieniowych
Oceń artykuł

3 KOMENTARZE

  1. Nauczenie dzieci dobrych zwyczajów żywieniowych to ważna misja realizowana zarówno przez rodziców jak i opiekunów w placówkach. To inwestycja na całe życie więc warto się wysilić. W dzisiejszych czasach możliwości realizacji jest bardzo dużo. Trzeba z dziećmi o tym rozmawiać, tłumaczyć, wyjaśniać, zachęcać do realizacji własnych propozycji. Można organizować warsztaty kulinarne tematyczne np. warzywne, owocowe, w danym kolorze, dla danego kraju itd. Dzieci zachęcone z pewnością znajdą dla siebie co zaakceptują.

  2. Teraz dużo mówi się o jedzeniu warzyw i owoców ale gorzej to wygląda to z realizacją. Wszystko zaczyna się w domu od rodziców, sami muszą zauważyć i zechcieć zmienić nawyki żywieniowe, dzięki temu dzieci też zmienią.Samo przedszkole czy szkoła sama nie wpłynie na psychikę zdrowego jedzenia. W szkole marchewka,a po niej hamburger czy czipsy, efekt słaby. Musi to działać całościowo.

  3. Nauka dobrych zwyczajów żywieniowych u dzieci powinna być wspólnym celem rodziców jak i opiekunów w przedszkolu i warto taką współpracę na tym polu omówić wspólnie aby wzajemnie się wspierać oraz wprowadzać wspólnie wypracowane zasady zdrowego żywienia.Wszystko dla dobra i zdrowia dzieciaków trzeba czynić z rozwagą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code