Wiele placówek niepublicznych organizowanych jest w lokalach, które wcześniej służyły innym celom. W takiej sytuacji konieczny jest remont oraz zaadoptowanie pomieszczeń do nowej funkcji.
Placówka powstająca od zera jest projektowana od razu po kątem dzieci – ma szerokie korytarze, pomieszczenia na szatnie, odpowiednio duże i jasne sale, łazienki i zaplecze kuchenne. Niestety, prywatne żłobki, przedszkola czy kluby dziecięce rzadko kiedy mieszczą się w budynkach powstałych z myślą o nich. Częściej zdarza się, że organizowane są w domkach jednorodzinnych, mieszkaniach lub innych lokalach użytkowych. W takiej sytuacji konieczny jest remont lokalu i przystosowanie go do potrzeb dzieci. Chodzi tu o wydzielenie pomieszczeń do spania i zabawy, zorganizowanie kuchni, gdzie będą przygotowywane posiłki i miejsca, gdzie maluchy będą je spożywać, a także o przystosowanie łazienek. Oto kilka wskazówek, o których warto pamiętać.
Meble i sprzęty
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia10 lipca 2014 r. w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy, powierzchnia pomieszczenia przeznaczonego na zbiorowy pobyt od 3 do 5 dzieci musi wynosić co najmniej 16 m kw. Na każde kolejne dziecko przypadać powinno dodatkowe 2 m kw. w klubie i 2,5 m kw. w żłobku (brana jest pod uwagę ilość godzin, które dzieci spędzają w placówce). Lokal musi posiadać co najmniej 2 wyjścia na zewnątrz, przy czym jednym z nich są drzwi wyjściowe z lokalu, a drugim inne drzwi lub okno umożliwiające wyjście.
Każdy żłobek powinien dysponować przynajmniej jedną salą przeznaczoną na sypialnię oraz drugą, w której dzieci mogą się bawić. Przedszkola nie muszą mieć oddzielnych pokoi do spania, warto jednak, by istniała możliwość rozłożenia w sali leżaczków dla maluchów, które przyzwyczajone są do popołudniowych drzemek. W pomieszczeniu przeznaczonym do spania najmłodszych podopiecznych żłobka powinny znaleźć się łóżeczka niemowlęce ze szczebelkami, które zapewnią maluchom bezpieczny sen. 2-3-latki mogą spać na specjalnych leżakach (o mebelkach do leżakowania pisaliśmy w poprzednim numerze naszego magazynu – www.mzmp.pl). Przedszkolaki mogą wypoczywać również na leżakach lub na specjalnych materacach. W sali do zabaw powinny znaleźć się przede wszystkim szafki, półki, pojemniki i skrzynie na zabawki. Środek pomieszczenia powinien być pusty, by dzieci mogły się tam bawić (rozkładać zabawki) lub siadać w grupie na podłodze w podczas zajęć. Dla najmłodszych dzieci warto wstawić kojce oraz zakupić bujane leżaczki niemowlęce (nie mylić z tymi do leżakowania dla starszych dzieci), z których maluchy będą mogły obserwować otoczenie. Starszym przydadzą się stoliki z krzesełkami, przy których będą mogły rysować, lepić z plasteliny lub układać puzzle. Wybierając meble do placówki, warto zadbać, by były dostosowane do wymagań ergonomii i miały odpowiednie atesty lub certyfikaty.
Kuchnia i jadalnia
Każda placówka, nawet ta korzystająca z cateringu, musi mieć dwuczęściową kuchnię. W czystej – powinny być przygotowywane lub rozdzielane posiłki, w brudnej – myte naczynia (więcej pisaliśmy o tym w numerze 1 naszego magazynu – www.mzmp.pl). Organizując kuchnię, warto zajrzeć do Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych, gdzie w załączniku II w rozdziale II określone są zasady projektowania i wystroju pomieszczeń, w których przygotowuje się posiłki. Rozporządzenie mówi również o materiałach, które powinny być użyte w kuchni – łatwo zmywalne i umożliwiające dezynfekcję.
Projektując kuchnię, trzeba pomyśleć o miejscu na niezbędne sprzęty (kuchenkę, lodówkę, zmywarkę itd.) oraz o naczyniach kuchennych, mikserach itd. Konieczne jest też kupno bezpiecznych naczyń stołowych i sztućców dla dzieci. Żłobek i przedszkole muszą mieć również pomieszczenie, w którym maluchy będą mogły w sposób higieniczny i bezpieczny spożywać posiłki. Powinny się tam znaleźć niskie stoliki (ich wysokość powinna być dopasowana do wieku użytkowników) lub specjalne krzesełka do karmienia – dla maluchów, które nie jedzą jeszcze samodzielnie.
Łazienka
Najlepiej, by wysokość i wielkość sedesów w toaletach była dostosowana do wieku i wzrostu użytkowników, podobnie umywalek. Warto zaopatrzyć się w specjalne nakładki na sedesy dla najmłodszych, konieczne są też nocniki dla dzieci. Oprócz toalet dla maluchów, placówka powinna dysponować toaletami dla dorosłych: opiekunów i personelu placówki.
W każdym żłobku, a najlepiej również w przedszkolu i klubie dziecięcym powinna znaleźć się łazienka z brodzikiem lub wanną, które pozwolą utrzymać czystość osobistą dzieci. Częste „wpadki” higieniczne nie są w tym wieku niczym dziwnym, dlatego warto mieć możliwość umycia malca w każdej chwili. W żłobkowej łazience powinny znaleźć się również przewijaki i kosze na pieluchy, a w przedszkolnej – półeczki na szczoteczki do zębów i wieszaczki na ręczniki dla każdego.
WAŻNE!
Zgodnie z przepisami, każda nowo powstająca placówka musi uzyskać pozytywna opinię straży pożarnej. Zgodnie z art. 63 ust. 1 ustawy z 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przedszkole lub żłobek, które prowadzą żywienie zbiorowe powinny złożyć wniosek do właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, o stwierdzenie spełnienia wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie przygotowywania posiłków i zapewnienia ich właściwej jakości zdrowotnej.
przerobienie istniejących pomieszczeń do wymagań żłobka może być czasami bardzo ciężkie ale w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe. ważne aby przerobione pomieszczenia spełniały wszystkie wymagane normy bezpieczeństwa bhp, pożarowego i sanepidu. odpowiednia powierzchnia, wyposażenie, zabezpieczenia to wszystko aby zapewnić najwyższy poziom zadowolenia i bezpieczeństwa dzieci.
Zaadaptowanie pomieszczenia na żłobek czy przedszkole to spore wyzwanie. Takie pomieszczenia muszą być przede wszystkim bezpieczne, ale także dostosowane do maluchów, a więc odpowiednio szerokie przejścia czy łazienki dostosowane do dzieci. Całkowicie trzeba też wymienić meble i wyposażyć kuchnię.