Pierwsze śniadanie w domu, drugie śniadanie w przedszkolu – dlaczego poranki malca obfitują w taką ilość posiłków? I dlaczego przywiązujemy do nich tak dużą wagę?
Badania pokazują, że dzieci, które jedzą śniadania wartościowe pod względem odżywczym, osiągają lepsze wyniki w nauce, potrafią się lepiej skoncentrować, są mniej agresywne i mniej ospałe. To tylko potwierdzenie innych, wcześniejszych badań, które dowiodły, że pierwszy posiłek w ciągu dnia jest niezmiernie ważny dla zdrowia każdego człowieka, bez względu na jego wiek. Podpowiadamy jak zorganizować wartościowe śniadanie w przedszkolu.
DAWKA ENERGII PO PRZEBUDZENIU
W nocy nasz organizm pracuje na wolniejszych obrotach: spada tempo przemiany materii, wolniej oddychamy… Aby wrócić do normalnego trybu, potrzebujemy zastrzyku energii, którym jest posiłek. Dlatego jego pora i skład jest tak ważna dla każdego z nas, także dla naszych dzieci. Śniadanie powinno być jedzone niedługo po przebudzeniu i musi być dla organizmu malca odpowiednią dawką kalorii – prawidłowo skomponowane śniadanie powinno bowiem zapewnić organizmowi 25 proc. dziennego zapotrzebowania na pokarm, czyli ok. 250 kcal. Musi dodać energii tak potrzebnej małym dzieciom, które od razu po wstaniu z łóżka zaczynają być bardzo aktywne oraz dostarczyć składników odżywczych, które pomogą im w koncentracji i zapamiętywaniu nowo poznanych rzeczy. Składniki zawarte w śniadaniu będą potrzebne malcowi na cały dzień i nawet kolejne posiłki nie uzupełnią ewentualnych braków.
ŚNIADANIE W PRZEDSZKOLU – DRUGIE, CZYLI PIERWSZE
Większość z podopiecznych żłobków i przedszkoli przychodzi do placówki po pierwszym śniadaniu zjedzonym w domu. Niestety zdarza się, że tak nie jest. Ze względu na takie maluchy, ale także na te, które nie przychodzą do nas z pustymi brzuszkami, warto więc zadbać o jakość porannego posiłku – drugie śniadanie w przedszkolu, to najważniejszy posiłek dla dzieci.
Najmłodsze maluchy przebywające w żłobkach na pierwszy posiłek w placówce otrzymują zwykle mleko modyfikowane lub kaszki mleczne dla niemowląt – zwykłe lub owocowe czy kleiki ryżowe na mleku.
Starsze dzieci mogą jeść pokarmy stałe. Prawidłowo skomponowane śniadanie dla kilkulatka powinno zawierać mleko i produkty mleczne, takie jak jogurt, biały ser czy mleko z płatkami śniadaniowymi. Niezbędne jest też białko i tłuszcze (jaja, sery, wędlina, masło) oraz witaminy, minerały i błonnik (warzywa i owoce). Dzieci powyżej 1. roku życia mogą też jest pieczywo (węglowodany), najlepiej pełnoziarniste.
Wszystkie te składniki mogą być podawane maluchom pod postaciami kanapek z wędliną, serem i warzywami, naleśników czy omletów z dodatkami warzyw i owoców czy w postaci serków – samych lub z owocami.
DANIA MLECZNE DLA ROCZNIAKA
Maluchy, które nie mają alergii na białko mleka krowiego, mogą pić zwykłe mleko już po ukończeniu 1. roku życia. Maluchom z alergią, a także tym młodszym powinno podawać się wyłącznie mleko modyfikowane. Taka mieszanka może być wykorzystywana również do przyrządzania kaszek zbożowych dla niemowląt. Mleko pod postacią zupy mlecznej lub podawane z płatkami śniadaniowymi to źródło białka, budulca wszystkich komórek. Dobrym i zdrowym pomysłem na śniadanie jest też jogurt, który z dodatkiem owoców lub muesli będzie energetycznym daniem.
KANAPKA DLA DWULATKA
Produkty zbożowe, takie jak pieczywo, kasze czy płatki to cenne dla zdrowia węglowodany – dodają energii do zabawy i nauki, a ponieważ uwalniają się powoli, dziecko będzie miało siłę na aktywność przez długi czas. Każda kanapka powinna zawierać masło, wędlinę lub ser oraz dodatek warzyw. Pomidor czy ogórek to dawka witamin, wędlina – białka, a sery białe czy żółte są źródłem wapnia, fosforu i magnezu, czyli substancji koniecznych do budowy młodych kości i zębów.
SOKI, WARZYWA I OWOCE
Są pełne witamin oraz makro- i mikroelementów, których organizm dziecka potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Warzywa i owoce mogą być dodatkiem do kanapek, jogurtów, serków, omletów czy naleśników. Mogą być też podawane maluchom pod postacią soków jako alternatywa dla porannej szklanki mleka.
JAJKA POD RÓŻNYMI POSTACIAMI
Na twardo, miękko lub jako jajecznica czy pasta ze szczypiorkiem. Są smaczne i zdrowe, bo zawierają w sobie witaminę A, D oraz te z grupy B. To doskonały produkt na śniadanie, na dodatek lubiany przez najmłodszych.
- kromka pieczywa ciemnego z masłem, twarożkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką, kakao, kilka kawałków jabłuszka
- Płatki zbożowe (z pełnego przemiału) z mlekiem, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, kawałek banana
- Jogurt naturalny z muesli, sok marchewkowo-jabłkowy
- Kromka bułki z masłem, szynką i pokrojoną w plasterki rzodkiewką, herbata z cytryną
- Płatki owsiane na mleku z rodzynkami, sok jabłkowy
śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia który jest najważniejszy w ciągu dnia. na zjedzenie śniadania przez dziecko w domu nie mamy wpływu, ale w przedszkolu już tak. po za tym dzieci są w grupie i to inaczej działa. możliwości przygotowania jest teraz sporo, ważne aby było smacznie, kolorowo i zdrowo.
Przygotować jedzenie dla takiego malucha to niezwykle trudne zajęcie. Nie dość, że ma być smaczne i zdrowe to jeszcze atrakcyjne wizualnie. Niestety wiele maluchów nawet wtedy nie zje posiłku.