Kasza – śniadanie mistrzów

3

Dietetycy zgodnie nazywają śniadanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dostarcza energii na cały dzień, pozwala obudzić ciało i umysł po nocy i efektywnie zacząć dzień. Śniadanie powinno być więc naszym codziennym rytuałem, niezależnie od stylu życia. Ale z czego powinno się składać, by najlepiej spełniać swoje funkcje? Składniki porannego posiłku powinny zawierać błonnik i węglowodany złożone. Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego, węglowodany złożone dostarczają energii na długie godziny. Bogactwo tych składników zawiera nasza polska kasza – produkt cenny, a niedoceniany. Oprócz wysokiej zawartości błonnika i węglowodanów złożonych, kasza dostarcza też wiele cennych składników mineralnych i witamin. Jaka kasza najlepiej sprawdzi się na śniadanie? I dlaczego jest dobrym wyborem zarówno dla dzieci jak i dorosłych? Zapytaliśmy o to Katarzynę Foszner – specjalistkę żywienia i ekspertkę kampanii ,,Lubię Kaszę”.

Niezastąpiona kasza - śniadanie dla dzieci. Fot: Fotolia.com
Fot: Fotolia.com

Badania wyraźnie wskazują różnicę w ilości dostarczanych witamin, składników mineralnych i błonnika na korzyść dzieci spożywających codziennie śniadania. Ponadto dzieci unikające śniadań zwykle spożywają w ciągu dnia znacznie więcej niezdrowych tłuszczów nasyconych, zagłuszając głód i niedosyt, którego nie zaspokoił pominięty poranny posiłek. Dlatego też szacuje się, że dzieci niejedzące śniadań zagrożone są nadwagą niemal dwukrotnie bardziej. W ich przypadku wrasta również ryzyko cukrzycy. Wyniki są widoczne już w przypadku 4-5 letnich maluchów. Dzieci unikające śniadań osiągają też gorsze wyniki w szkole – problemy z koncentracją przekładają się na niższe wyniki w testach inteligencji (IQ) -podaje Foszner. Badania jednoznacznie wskazują więc jak istotne jest śniadanie w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Odpowiedzią na sycące, pełnowartościowe i smaczne śniadanie jest kasza. Dawniej podstawowy składnik polskiej kuchni, później zapomniana i niedoceniona. Dziś przeżywa wielki powrót na stoły – również na śniadanie!

Kasza – paliwo dla mózgu

Największe bogactwo żelaza, cynku i krzemu zawiera kasza jaglana. Znajdziemy w niej również lecytynę, usprawniającą funkcjonowanie układu nerwowego i rozwój mózgu. Wspiera więc procesy poznawcze, takie jak na przykład zapamiętywanie czy spostrzegawczość. Szczególnie istotna jest w diecie kobiet w ciąży, dzieci oraz dorosłych intensywnie pracujących umysłowo. Jak podkreśla dietetyczka – jaglanka sprawdza się szczególnie dobrze na zimowe śniadania. Zwiększa odporność i sprawność. Dodatkowo świetnie smakuje gotowana z mlekiem i owocami, przez co posiłek wzbogacony jest w dodatkowe witaminy i białko. Sprawdzi się również latem, kiedy ugotowaną i schłodzoną jaglanką możemy zagęszczać koktajle jogurtowo-owocowe.

ŚNIADANIOWE MENU DLA DZIECI
Propozycje śniadań z kaszą od Katarzyny Foszner, specjalisty ds. żywienia

Kasza jaglana z musem malinowo-bananowym

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 40g kaszy jaglanej
  • szklanka malin
  • pół banana
  • łyżeczka zmielonych nasion siemienia lnianego
  • listki mięty do ozdoby

Wykonanie:
Kaszę przelewamy na sitku na przemian wrzątkiem i zimną wodą. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu około 15–20 min., co jakiś czas mieszając (można dodać wanilię dla aromatu). Maliny miksujemy, kilka sztuk zostawiamy do ozdoby. Dla młodszych dzieci lub tych, które mają bardziej wrażliwy układ pokarmowy, maliny można dodatkowo przetrzeć na sitku, by pozbawić je małych pestek. Zmiksowane maliny łączymy z siemieniem lnianym. Banana rozdrabniamy widelcem i łączymy z ugotowaną kaszką. Ugotowaną kaszę z bananem przekładamy do salaterki, na to wylewamy mus malinowy. Ozdabiamy listkami mięty.

Sałatka z kaszą jęczmienną, owocami i kremem daktylowym

Składniki:

  • 30g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 5 truskawek
  • garść jagód
  • garść malin
  • pół banana
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki daktyli

Wykonanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. szklanka wody). Daktyle wkładamy do rondelka, zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ogień wyłączamy, gdy daktyle rozpadną się i powstanie z nich jednolity krem (można wtedy dodać kakao naturalne i powstanie z tego pyszny krem czekoladowy). Owoce myjemy. Truskawki i banan kroimy w plasterki. Ugotowaną kaszę mieszamy z owocami i jogurtem. Całość polewamy kremem daktylowym.

Kasza – odpornościowa broń w walce z infekcją


Prawdziwym orężem w zapobieganiu i leczeniu dziecięcych infekcji jest kasza owsiana. Dzięki bogactwu błonnika (β-glukanów), odżywia komórki jelita i usprawnia rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Sprawna bariera jelitowa chroni przed przenikaniem do organizmu szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu maluch rzadziej choruje na przeziębienia czy wirusowe biegunki. Oprócz kaszy owsianej, podobne działanie ma kasza jęczmienna. Sprawdzi się na śniadanie w formie musu z jogurtem i sezonowymi owocami – podpowiada Foszner.

Kasza sprawdza się nie tylko w zapobieganiu chorobom, ale wzmacnia też chorusy wychodzące z infekcji. Zwłaszcza w przypadku problemów ze strony układu pokarmowego – dobrze sprawdzą się lekkostrawne, delikatne kasze typu manna czy kukurydziana. Dzieci uwielbiają je w formie kleiku czy deseru z owocami.

Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjna ,,Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” zorganizowana jest przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych i sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Więcej na temat kampanii, walorów zdrowotnych kaszy i przepisów, które polubi nawet niejadek na stronie www.lubiekasze.pl i na Facebooku: www.facebook.com/lubiekasze .

Kasza – śniadanie mistrzów
Oceń artykuł

3 KOMENTARZE

  1. kasza jest łatwa w przygotowaniu z różnymi dodatkami i łatwa w jedzeniu ze względu na drobną konsystencję. takie jedzenie nie musi być nudne, można zmieniać dodatki i smaki. dzieci raczej lubią kaszę, gorzej może być z mlekiem u niektórych. najważniejsze, że są to naturalne składniki.

  2. Kasze jako element odpowiedniej diety maluchów to ciekawe zagadnienie. Odkąd pamiętam zawsze była kasza manna na mleku albo w postaci deseru z sokiem, i raczej nie pamiętam negatywnej konotacji. Zatem rzeczywiście już od samego początku należy wykształcić wśród dzieci pożyteczne nawyki żywieniowe z użyciem różnych kasz, w różnych wariantach menu. Będzie to to też solidny fundament zdrowego odżywiania w przyszłości.

  3. Chyba wszyscy wiedza,że śniadanie powinno być dla nas najważniejszym posiłkiem i warto zadbać o zjedzenie śniadania zarówno przez dorosłych jak i przez dzieciaki.Dzieci jeśli są w śród rówieśników to chętniej jedzą posiłki i warto zwrócić szczególną uwagę na śniadania dzieci aby dzięki nim miały wystarczająco energii na cały dzień.Skoro kasza jest tak zdrowa i daje niezbędne paliwo mózgowi,to warto w menu uwzględnić śniadanie z kaszą aby dzieci były pełne energii i chętne do zabawy jak i nauki.

Pozostaw odpowiedź Piotr Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code