Nieskazitelnie czysty i wymagany – fartuch w żłobku

0

Fartuch w żłobku? Obowiązkowo, choć niekoniecznie dla dzieci… Taki strój powinny nosić wszystkie osoby zatrudnione w kuchni.


Dbanie o higienę w żłobkowej i przedszkolnej kuchni, to podstawowe zadanie każdego dyrektora placówki. Od tego zależy bezpieczeństwo dzieci powierzonych naszej opiece, ale również… ocena sanepidu, który swoje kontrole zwykle zaczyna właśnie od tego pomieszczenia. Czy odzież ochronna (np. fartuch w żłobku) jest konieczna?

Nieskazitelnie czysty i wymagany - fartuch w żłobku

Zgodnie z systemem HACCP, Dobrą Praktyką Higieniczną (GHP) i Produkcyjną (GMP) pracownicy zatrudnieni w zakładach żywienia zbiorowego (czyli także w żłobkach i przedszkolach) muszą stosować się do zasad higieny pracy i higieny osobistej.

Odzież na zamianę

Jedną z nich jest nakaz stosowania odzieży ochronnej. Dla kucharek i osób pracujących w przedszkolnych czy żłobkowych kuchniach odzieżą taką jest fartuch. Powinien on być zakładany w pracy zamiast prywatnego ubrania lub na nie, ale wówczas, musi je całkowicie zasłaniać.
Aby personel miał możliwość przebrania się przed rozpoczęciem pracy, właściciel placówki ma obowiązek udostępnić szatnię. To pomieszczenie z szafkami, gdzie pracownicy będą mogli zmienić strój i zostawić swoje rzeczy.
Zmiana ubrania osobistego na robocze ma na celu zapobieganie wnoszeniu na teren kuchni bakterii, wirusów i innych zanieczyszczeń, które mogłyby znajdować się na stroju, w którym chodzimy po ulicy. Dlatego też po zmianie ubrania na fartuch, nie powinno się wychodzić w nim na zewnątrz budynku, np. w celu wyniesienia śmieci czy przyjęcia dostawy z produktami do kuchni, nie wolno też chodzić w nim do toalety, ani wykonywać innych czynności, np. sprzątać.

Czysty i pachnący fartuch w żłobku

Fartuch kuchenny powinien zakrywać przedramiona, być zapinany na guziki, zatrzaski lub suwak i zawsze musi być czysty. Oznacza to, że trzeba go często zmieniać i regularnie prać lub wymieniać na nowy, jeśli używamy fartuchów jednorazowych. Kieszenie fartucha powinny być puste – nie wolno trzymać w nich zużytych chusteczek do nosa, telefonów itd. Ubranie robocze nie może być zapinane na szpilki lub agrafki, które mogłyby się odpiąć i dostać do żywności, z tego samego powodu kucharki nie powinny nosić w pracy biżuterii.
Dodatkowym elementem stroju osób pracujących z żywnością jest czepek, który powinien zakrywać włosy, uniemożliwiając przedostanie się ich do jedzenia.
W niektórych przypadkach konieczne jest również noszenie gumowych rękawiczek, w celu ochrony skóry lub wtedy, gdy nie mamy odpowiednich narzędzi, a nie powinniśmy gołymi rękami dotykać żywności.

Nieskazitelnie czysty i wymagany – fartuch w żłobku
5 (100%) Głosy: 10

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code