Mleko dla dzieci w żłobkach

0

Wiele maluszków, przebywających w żłobkach, karmionych jest jeszcze mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym. Przygotowywanie takiego posiłku, podczas pobytu niemowlęcia w placówce, należy do pracowników – opiekunów lub osób zatrudnionych w kuchni. Oto kilka najważniejszych rad dotyczących przechowywania mleka i karmienia.

Mleko dla dzieci © Betacam-SP – Fotolia.com

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych, dotyczących żłobków i klubów dziecięcych z dnia 25 marca 2011 r. (Dz.U. Nr 69, poz. 367) nie określa dokładnie, jak w tych placówkach powinno być przechowywane i przygotowywane mleko dla niemowląt. Ustawa zaznacza jedynie, że właściciele placówek muszą zapewnić warunki do przechowywania i podawania dzieciom mleka matki (jeśli jest taka konieczność). Przetrzymywanie odciąganego pokarmu jest dopuszczone również przez sanepid, który zaleca jednocześnie, by każdy żłobek wyposażony był w odpowiednią lodówkę, w której powinno być przechowywane mleko do chwili podania go dziecku. To jednak koniec przepisów. Cała reszta zależy od ogólnych zasad, opartych na systemach HACCP, GMP i GHP oraz od zdrowego rozsądku właścicieli placówek opiekuńczych.

Mleko mamy

Odciągnięty pokarm powinien być regularnie dostarczany do żłobka przez rodziców malca. Mleko może być odciągnięte dzień wcześniej i przechowywane do rana w lodówce w zwykłej butelce dla niemowląt lub specjalnych sterylnych pojemnikach. Podczas transportu do żłobka, pokarm można trzymać poza lodówką jedynie przez 30 minut, najlepiej w termosie, podtrzymującym temperaturę. W placówce należy butelkę lub pojemnik włożyć natychmiast do lodówki. Jak długo można w niej przechowywać odciągnięty pokarm? Specjaliści twierdzą, że do 48 godzin, ale w zamrażalniku lodówki – dłużej, bo aż 2 tygodnie, zaś w zamrażarce (utrzymującej temperaturę do ok. -18°C) – nawet 3 miesiące.

WAŻNE! • Mleko przed podaniem należy podgrzewać w butelce wstawionej do garnka z ciepłą wodą. Nie wolno go gotować, bo straci swoje zalety odżywcze. • Na wszelki wypadek (gdyby okazało się, że odciągnięty pokarm np. niechcący rozlał się), warto poprosić rodziców dziecka o dostarczenie zastępczego mleka modyfikowanego dla maluszka.

Mleko modyfikowane

Istnieje wiele rodzajów mieszanek mlecznych, dopasowanych do wymagań dzieci. Jest mleko modyfikowane przeznaczone dla najmłodszych dzieci (tzw. mleko początkowe), są też mieszanki dla maluszków powyżej 6. miesiąca życia (tzw. mleko następne), a także mleka „specjalne” – dla dzieci z alergią, cierpiących na kolkę czy ulewających pokarm. O tym, jakie mleko podajemy dziecku decyduje zawsze rodzic, po uzgodnieniu tego z pediatrą malca. Nigdy nie wolno nam zmieniać tych ustaleń i podawać niemowlęciu innej mieszanki niż ta zalecona. Należy również stosować się do otrzymanych od rodziców wskazówek dotyczących częstotliwości podawania butelki (nie powinno się jej podawać częściej niż co trzy godziny, ale niektóre dzieci wymagają intensywniejszego dokarmiania).

WAŻNE! • Aby nie doszło do pomyłki, każde pudełko z mieszanką należy wyraźnie podpisać imieniem i nazwiskiem dziecka. Lepiej nie przesypywać mleka do innych pojemników, bo wtedy stracimy oryginalne opakowanie mieszanki, na której podane są instrukcje dotyczące jej przygotowania – a zawsze należy stosować się do wskazówek producenta. • Przygotowując mieszankę, najlepiej używać przegotowanej wody mineralnej przeznaczonej dla niemowląt i dzieci. • Nigdy nie zostawiaj resztek mleka „na później”. W pozostałej porcji w ciągu kliku godzin mogą rozwinąć się bakterie.

PAMIĘTAJ! • Butelki i smoczki zaraz po użyciu należy umyć. W tym celu warto kupić specjalne szczoteczki oraz płyn przeznaczony do mycia naczyń dla niemowląt. • Butelki i smoczki oraz pojemniki po odciągniętym mleku muszą być wysterylizowane. Można to robić używając zmywarki (która podgrzewa wodę do bardzo wysokich temperatur), kuchenki mikrofalowej (to rozwiązanie w przypadku tzw. butelek samosterylizujących się) lub specjalnych sterylizatorów. Naczynia można również wygotować.

Przechowywanie butelek i smoczków

Każdy maluszek musi mieć własną butelkę i smoczek. Wynika to ze względów higienicznych, ale również z tego, że często maluchy akceptują tylko jeden konkretny rodzaj smoczka lub ustnika. Dlatego wszystkie naczynia powinny być podpisane i przechowywane (najlepiej razem z mieszanką mleczną) w specjalnych pojemnikach lub plastikowych koszyczkach – jeden na jedno dziecko. To ułatwi rozróżnianie butelek i zmniejszy ryzyko pomyłki.

Bezpieczne karmienie butelką

Karmiąc malca, należy trzymać go w ramionach tak, aby główka dziecka znajdowała się nieco wyżej niż tułów. Podawanie butelki leżącemu w łóżeczku brzdącowi jest niebezpieczne, ponieważ dziecko może się zakrztusić. W tej pozycji opiekun ma również szansę na nawiązanie kontaktu i więzi z maleństwem. Butelka powinna być trzymana tak, aby niemowlę objęło ustami węższą część smoczka, opierając wargi na jego szerszej podstawie. Warto zwrócić uwagę, by smoczek był zawsze wypełniony mlekiem, inaczej malec będzie łykał powietrze – nie naje się i będzie miał kolki. Co kilka minut powinno się przerwać karmienie i pozwolić, by dziecku się dobiło, po czym kontynuować podawanie mleka. Po karmieniu również należy przytrzymać malca do odbicia, inaczej może mieć problemy z gazami i będzie bolał go brzuszek.

Anna Wesołowska

Mleko dla dzieci w żłobkach
5 (100%) Głosy: 10

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code