Kuchnia czy catering w przedszkolu lub klubie malucha

13

O tym, czy w przedszkolu serwowane są posiłki przygotowywane na miejscu, czy też dostarcza je wyspecjalizowana firma zewnętrzna, decyduje wiele czynników. Warto rozważyć wszystkie „za” i „przeciw”, zanim wybierzemy sposób żywienia dzieci.

Jedzenie serwowane dzieciom musi spełniać kilka podstawowych warunków. Po pierwsze musi być zdrowe, czyli spełniać normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Musi być też urozmaicone, a co najważniejsze, smaczne. O takich detalach, jak podanie posiłków w zachęcający do zjedzenia sposób, nie trzeba przypominać.
Dziecko w przedszkolu powinno dostawać 4-5 zbilansowanych posiłków, w równych odstępach czasu. Można je przygotowywać na miejscu, we własnej kuchni lub dostarczać z zewnątrz, od firm specjalizujących się w przygotowywaniu i dowożeniu posiłków. Który model jest korzystniejszy?

Ważne!

Z dniem 1 września 2015 roku, zgodnie z nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w przedszkolach nie będzie można podawać tzw. śmieciowego jedzenia (m.in. chipsów i produktów instant). Dyrektor przedszkola w porozumieniu z rodzicami dzieci będzie mógł stworzyć listę środków spożywczych dozwolonych do spożycia w placówce. Jeśli kontrola w przedszkolu przeprowadzona przez inspekcję sanitarną wykaże, że złamano prawo, ajent może zapłacić karę w wysokości od 1 do 5 tys. zł.

Własna kuchnia na miejscu

Kuchnia czy catering w przedszkolu lub klubie malucha
© cook_inspire – Fotolia.com

Aby uzyskać zgodę sanepidu na przygotowywanie posiłków na miejscu, kuchnia żłobkowa lub przedszkolna musi spełniać warunki określone m.in. w dobrych praktykach higienicznych (GHP), dobrych praktykach produkcyjnych (GMP) oraz systemie HACCP. Wytyczne te dotyczą ilości pomieszczeń, ich przeznaczenia, wyposażenia, czyli urządzeń i sprzętów, które powinny się w nich znaleźć, np. przynajmniej dwa zlewy, kuchenka, lodówki, zmywarki, suszarki itd., a nawet wystroju – np. podłogi muszą być wykonane z łatwo zmywalnego materiału (więcej na ten temat piszemy w artykule „Kuchnia na miarę sanepidu”). Zorganizowanie własnej kuchni wymaga więc dużych nakładów finansowych, a przede wszystkim miejsca – nie każda placówka dysponuje metrażem pozwalającym na wyodrębnienie 2-3 pomieszczeń kuchennych i magazynowych. Przygotowywanie posiłków również nie jest łatwe – trzeba zadbać o kupno surowców i dostarczenie zaopatrzenia, zatrudnić kucharki oraz pomoce kuchenne. Aby uniknąć zakażeń pokarmowych trzeba stale kontrolować parametry procesów obróbki termicznej, temperaturę w chłodziarkach, pamiętać o dezynfekcji sprzętu, a także o higienie pracowników i dbać o ich stan zdrowia. Własna kuchnia ma jednak dwie zalety – jest tańsza (kiedy już zwrócą się koszty zainwestowane w sprzęt i remont) i daje pewność, że jedzenie, które podajemy dzieciom jest zdrowe i smaczne.

Posiłki z cateringu

Firma zewnętrzna dowozi zwykle obiad, a pozostałe posiłki dla dzieci (np. kanapki na śniadanie czy owoce na podwieczorek) są przygotowywane na miejscu przez obsługę przedszkola. Zaletą cateringu jest to, że dostajemy gotowy produkt – nie musimy się martwić o zakupy, gotowanie i sprawdzanie wartości odżywczych serwowanych przez nas dań. O to dba firma, z usług której korzystamy. Posiłki przygotowywane przez specjalistów powinny być odpowiednie do wieku naszych podopiecznych – zarówno pod względem zawartości składników odżywczych, jak i konsystencji oraz formy podania. Dobra firma cateringowa powinna oferować dania wykonane z dobrej jakości produktów (np. z warzyw z upraw ekologicznych) i dbać o zasady dobrego żywienia, np. ograniczać zużycie soli czy cukru. Koniecznie trzeba też sprawdzić, czy jest w stanie dostarczyć posiłki dla wegetarian (jeśli mamy takiego malucha w żłobku czy przedszkolu) i dla małych alergików, np. dzieci bezglutenowych czy na diecie bezmlecznej.

Własna kuchnia czy catering – która forma jest korzystniejsza?

Zdania na temat korzyści, płynących z prowadzenia kuchni na miejscu i cateringu są podzielone, nie brakuje zwolenników i przeciwników obu opcji.
– Kiedy pięć lat temu otwierałam placówkę, na rynku działała jedna firma cateringowa, zajmująca się dostarczaniem jedzenia do żłobków i przedszkoli – opowiada Magdalena Dziuda, właścicielka ,,Centrum Dziecięcego Jasia i Małgosi“ w Łodzi.
– Było dla mnie oczywiste, że wybiorę catering, bo wymagania odnośnie do kuchni na miejscu były i są bardzo rygorystyczne i wymagały dużych nakładów finansowych. Dzisiaj mogę stwierdzić z pełnym przekonaniem, że był to doskonały pomysł.

Z kolei własna kuchnia w przedszkolu to nie tylko możliwość przygotowywania posiłków na bieżąco, dzięki czemu są one zawsze świeże i ciepłe. To także możliwość ich dostosowania do indywidualnych potrzeb dziecka, jeżeli jest ono na przykład uczulone na jakiś produkt.

– Prowadzimy przedszkole od trzynastu lat i od początku mieliśmy własną kuchnię – mówi Bartłomiej Dybowski, właściciel przedszkola ,,Słoneczko“ z Łomianek. – Na podstawie moich obserwacji mogę stwierdzić, że rodzice przy wyborze placówki traktują posiadanie przez nią własnej kuchni jako jeden z głównych czynników wyboru. Dzięki temu, że sam zaopatruję kuchnię w produkty, wiem, że dzieci jedzą zdrowe i świeże posiłki. Owoce i warzywa kupuję na giełdzie. Nie mam doświadczenia z cateringiem, ale uważam, że własna kuchnia w przedszkolu to dobra decyzja nas jako właścicieli.

Idealna kuchnia według rodziców

  • zapewnić nielimitowane posiłki tak, by dzieci były syte;
  • napoje powinny być dostępne przez cały czas;
  • dzieci powinny być zachęcane do jedzenia, a nie do niego zmuszane;
  • dzieci, pod opieką nauczyciela, powinny same komponować kanapki oraz sprzątać po sobie i całej grupie;
  • wspólne posiłki powinny być okazją do poznania zasad zachowania się przy stole.
Kuchnia czy catering w przedszkolu lub klubie malucha
5 (100%) Głosy: 11

13 KOMENTARZE

  1. Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest catering, ale taki żeby był pewny – smaczny i zdrowy. U mnie syn miał catering od Smakusia i było bardzo ok. Inni rodzice też nie narzekali, bo posiłki były duże, smaczne i zdrowe. Możliwe przygotowanie posiłków wg specjalnej diety też nie stanowiło problemu.

  2. Prowadzę przedszkole od 5 lat. Przez 4 lata była kuchnia, ale koniec końców zdecydowaliśmy się na catering. Po różnych przygodach z różnymi firmami obecnie współpracujemy ze Smakusiem. W porównaniu do reszty zapewnia najlepszą jakość, a o to w tym wszystkim chodzi, żeby dzieci jadły zdrowo i oczywiście smacznie

  3. Czy to nie w posiłkach Smakusia wykryto salmonellę i potruły się dzieci w kilku warszawskich przedszkolach?? Ja nie polecam…

  4. Zdecydowanie katering. Tylko jeśli katering to musi być sprawdzony. Widzę że już ktoś pisał o Smakusiu. Ja również się pod tym podpisuje. Jakość na najwyższym poziomie, menu rozbudowane no i specjalne posiłki dla dzieciaków z nietolerancjami pokarmowymi.

  5. W naszym przedszkolu dbamy o to, żeby dzieci otrzymywały posiłki zgodne z zaleceniami dietetyków. Mamy dużą grupę alergików. Firma cateringowa ww.cateringdabrowa.pl radzi sobie doskonale z tym problemem. Zawsze dostarcza dania ściśle według zaleceń specjalistów.

  6. Od lat w przedszkolu jest catering, u nas akurat Kanzeon. Jesteśmy z mężem bardzo zadowoleni, syn jest najedzony i powtarza, że mu bardzo smakuje. Catering nie zawsze jest złą opcją, nasz się bardzo sprawdza, solidna firma 🙂 Także polecam.

  7. Moje dzieciaki mają w przedszkolu catering od firmy My Space Catering. Dla mnie najważniejsze że dzieci zadowolone że jedzenie jest smaczne. Ja też jestem zadowolona, bo posiłki zbilansowane i jest sporo owoców i warzyw.

  8. Całkiem dobra opcja. Przynajmniej moje dziecko jest zadowolone. Ja przyznam byłam scepytcznie nastawiona, ale wiem że jadłospis zawsze jest odpowiedni i zdrowy, a firma jaka dostarcza ten catering to my space catering. Polecam zatem:)

  9. Zdecydowanie catering. Dlaczego? A dlatego, że każdy jadłospis bogaty jest w wartości odżywcze, a także układany przez dietetyka. Zdecydowanie lepsza alternatywa niż kuchnia.

  10. Jak dla mnie to catering jest dobrą opcją. Moje dziecko jest zadowolone z przedszkolnego cateringu od my space catering. Ja mam pewność że zdrowo się odżywia bo jadłospisy układa dietetyk. Polecam!

  11. Zdecydowanie catering i to bez dwóch zdań. Czasy kuchni to się skończyły z 5 lat temu. Ale catering cateringowi nierówny. Mój syn ma teraz najlepszą możliwą opcję – My Space Catering. Posiłki są naprawdę super. Nie ma monotonii, co chwila jakieś nowości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code