Jadłospis dziecka musi zawierać wartościowe produkty pełne witamin i minerałów. Nawet jesienią i zimą, gdy trudniej o świeże warzywa. Jak zaplanować jesienno-zimowe menu dla dziecka aby było gwarancją zdrowia?
Aby nasi podopieczni byli zdrowi i mieli dużo sił do zabawy, musimy zadbać o to, co podajemy im na talerzu. Jak ułożyć jesienno-zimowe menu dla dziecka aby było dobre i wartościowe odżywczo? W tym okresie jest nieco trudniejsze, ale nie znaczy, że niewykonalne. Jedzenie, które podajemy dzieciom w tym okresie, powinno wzmacniać ich odporność, rozgrzewać oraz dodawać odpowiedniej energii potrzebnej organizmowi podczas mrozów.
Na zdrowie – jesienno-zimowe menu dla dziecka
Nawet o tej porze roku na stole w naszych stołówkach nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Mogą być świeże: jabłka, gruszki, dynia, cukinia czy cytrusy są przecież dostępne właśnie teraz. Ale mogą to być również mrożonki, które są pełnowartościowymi odżywczo produktami. Owoce i warzywa są pełen witamin i minerałów, dzięki którym dziecko dobrze się rozwija, rośnie (te składniki biorą udział w przemianach metabolicznych i rozwoju narządów malca) i które zapobiegają wielu chorobom. Jabłka – oczyszczają organizm i regulują pracę przewodu pokarmowego, kiwi jest źródłem witaminy C, winogrona – potasu. Banany warto podawać dziecku dla ich właściwości sycących, ale też dlatego, że są pełne wapnia i żelaza oraz serotoniny wpływającej na układ nerwowy. Cytrusy to źródło witaminy C oraz magnezu.
Na wzmocnienie
Aby malec nie chorował, a jego organizm był silny, warto podawać dzieciom produkty mleczne: mleko wpływa pozytywnie na rozwój kości i mięśni, a jogurty dodatkowo poprawiają pracę układu pokarmowego i wzmacniają odporność (te naturalne zawierają niewielkie ilości probiotyków, które współpracują z układem immunologicznym. Substancje te znajdują się również w kapuście kiszonej, która pobudza apetyt i ma dużo witaminy C. Nie można też zapominać o rybach, które zawierają witaminę D3 i kwasy omega, substancje poprawiające odporność na wirusy i bakterie chorobotwórcze. Witaminę D, a także E, żelazo i kwas foliowy, a przede wszystkim białko – budulec wszystkich tkanek – zawierają jajka, dlatego jesienno-zimowe menu dziecka powinno je zawierać.
Na dobrą zabawę
Aby się bawić i uczyć, dziecko potrzebuje energii, a tę otrzyma wraz z mięsem, kaszami i innymi produktami węglowodanowymi. Mięso zawiera dużo żelaza, dlatego dodaje sił i wzmacnia organizm. Brak żelaza, czyli anemia skutkuje spadkiem odporności oraz osłabieniem. Bogate w żelazo są też brokuły i zielone warzywa liściaste. Kasze to źródło węglowodanów złożonych, które (podobnie jak płatki zbożowe czy ciemne pieczywo) są źródłem wolno uwalniającej się energii, dlatego dodają sił na cały dzień. Energii tej nie dają słodycze, które są węglowodanami prostymi, dlatego lepiej ich nie podawać maluchom. Warto za to dostarczać im tłuszczów, które są źródłem energii i zabezpieczają organizm przed wychłodzeniem, co jest istotne zimą. Jesienno-zimowe menu dla dziecka powinno zawierać zarówno tłuszcze zwierzęce, jak masło czy ryby, jak i roślinne – jak oliwa, orzechy czy awokado.
Na rozgrzewkę
Po zabawie na świeżym powietrzu w przedszkolu na maluchy powinny czekać napoje i potrawy, które je rozgrzeją. O tej porze roku dzieci muszą się zjeść coś ciepłego, by ich wychłodzony organizm wzmocnił się i nie uległ wirusom. Doskonałym pomysłem na rozgrzewkę po spacerze jest rosołek – zupa znana od wieków jako rozgrzewająca i wzmacniająca. Podobne zadanie spełni zupa krem z jarzyn, która będzie bombą witaminową i na dodatek wypełni pusty brzuszek ciepłymi kaloriami. Jeśli spacer miał miejsce po obiedzie, maluchy rozgrzeją się przy kubku ciepłego kakao lub mleka z miodem, który jest naturalnym antybiotykiem, nie wolno dodawać go jednak do zbyt ciepłego mleka, by nie stracił swoich właściwości. Doskonała na rozgrzewkę będzie też herbatka owocowa z sokiem z malin, który rozgrzewa i działa napotnie.
nawet jesienią czy zimą jest wiele możliwości na dobry posiłek dla dzieci. nie wszystkie warzywa i owoce w tych porach są słabo dostępne. wystarczy odwiedzać dobre sklepy i wszystko można kupić do naszej kuchni. mrożone owoce mogą być zaskoczeniem zimą dla dzieci, ale fajny pomysł na coś innego.
Jesienią raczej problemów z żywieniem nie ma, bo wszelkie wartościowe produkty są świeże i dostępne w stosunkowo niskiej cenie. Gorzej jest w zimę, ale wtedy możemy przecież korzystać z mrożonek czy kiszonek, które też zawierają wiele cennych składników.