Dzieci jedzą zdrowo: dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze?

0

Chrupiąca kajzerka czy bułka grahamka? Ryż oczyszczony czy pełnoziarnisty? A co z kaszkami – manna, jaglana, a może tapioka? Jakie produkty powinno jeść małe dziecko?

Przeprowadzone w 2010-2011 r. badania dotyczące żywienia dzieci w wieku 1-3 w Polsce ujawniły szereg nieprawidłowości, związanych z dietą najmłodszych. Aż 55% badanych dzieci miało nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), z czego połowa wykazywała nadmiar masy ciała, a połowa niedobór. Dzieci jadły za mało produktów pełnoziarnistych, warzyw i mleka, za dużo zaś mięsa i wędlin. Ogromna większość, bo 80-90% badanych maluchów, spożywała za dużo soli, cukru oraz miała niedobory wapnia i wit. D, a u ponad połowy codzienna dieta nie zaspokajała zapotrzebowania na błonnik.

Fot: Fotolia.com Dzieci jedzą zdrowo dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze
Fot: Fotolia.com

Produkty pełnoziarniste to, po warzywach i owocach, druga grupa produktów, które – zgodnie z aktualna piramidą żywienia – powinniśmy spożywać w ciągu dnia w największej ilości. Dietetycy wskazują, że bez udziału pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki i makaronów, płatków zbożowych, nieszlifowanego ryżu oraz cudownych kasz nie powinien być skomponowany żaden posiłek. Produkty te dostarczają nam węglowodanów i są podstawowym źródłem energii zarówno dla ciała, jak i mózgu. Zawierają także duże ilości błonnika, który nie tylko syci i oczyszcza, ale dodatkowo sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, reguluję stężenie cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Produktów pełnoziarnistych w odpowiedniej ilości, nie może zabraknąć ani w diecie dziecka, ani dorosłego. – Produkty z pełnego ziarna są istotnym źródłem składników mineralnych oraz witamin – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. – Przykładowo, oczyszczanie ryżu niszczy prawie 90% witamin z grupy B oraz ponad połowę magnezu i fosforu. Takie straty witaminowe nie są pożądane, dlatego w kaszkach czy słoiczkach dla najmłodszych dzieci powinniśmy szukać zbóż i ziaren pełnoziarnistych. Zawarta w nich energia uwalnia się powoli, dostarczając dziecku niezbędnej siły i zapewniając uczucie sytości przez dłuższy czas. Sprawiają, że dziecko szybciej się najada i nie dostarcza organizmowi zbędnych kalorii, a dodatkowo poprawiają perystaltykę jelit, czyli przeciwdziałają występowaniu zaparć – dodaje Katarzyna Barwińska z Holle.

Przygotowując samodzielnie posiłki dla najmłodszych pamiętajmy, że to od rodziców zależy, jakie nawyki żywieniowe dziecko będzie kultywowało w przyszłości. Pierwszy trzy lata życia dziecka to także czas tzw. programowania metabolicznego, dlatego warto w tym okresie zwrócić szczególną uwagę na jakość, różnorodność i pochodzenie produktów, które codzienne spożywa mały człowiek. Wybierając gotowe danie dla maluszka upewnijmy się natomiast, czy jest ono certyfikowane, ekologiczne oraz czy do jego wytworzenia wykorzystano całe, nieoczyszczone ziarna. To właśnie w łusce znajdują się wszystkie cenne minerały i enzymy, zapewniające dziecku wzmocnienie naturalnego systemu immunologicznego – i dlatego właśnie ważne jest, aby wybierać produkty pełnoziarniste.

A co do ciemnego chleba?

Wiele badań pokazuje, że ograniczenie tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienie ich tłuszczami nienasyconymi wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia zawału serca. Specjaliści polecają tu tzw. margaryny miękkie, czyli w kubkach, które zawierają śladowe ilości kwasów trans, a dodatkowo są wzbogacane witaminami i kwasami omega. Mogą je jeść dzieci powyżej 3. roku życia. Młodsze maluchy powinny jeść pieczywo smarowane masłem, ponieważ jest ono zdrowe i zawiera wiele cennych składników.

WAŻNE!
Produkty pełnoziarniste znajdują się na dole piramidy zdrowego żywienia, tuż nad aktywnością fizyczną oraz warzywami i owocami. Tłuszcze natomiast (np. masło) zajmują jej szczyt: oznacza to, że trzeba ograniczać ich spożycie. Mimo to specjaliści zalecają, by w diecie dzieci w wieku 1–3 lata aż 35–40 proc. energii dziennej pochodziło z tłuszczu.
Dzieci jedzą zdrowo: dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze?
5 (100%) Głosy: 1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code