Celiakia u dzieci

0

Celiakia (choroba trzewna) jest poważną chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym. Celiakia, jest często mylnie kojarzona z nietolerancją pokarmową u małych dzieci.

Gluten to rodzaj białka, które występuje w zbożach: pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Niektóre dzieci nie tolerują jego obecności w pożywieniu. Spożycie glutenu wywołuje u nich nieprawidłową reakcję układu odpornościowego, a w konsekwencji uszkodzenie jelita cienkiego i chorobę zwaną celiakią. Celiakia u dzieci objawia się najczęściej problemami trawiennymi, w tym m.in. przewlekłymi biegunkami, wzdęciami i bólami brzucha, wymiotami, zaparciami, jasnymi, cuchnącymi lub tłuszczowymi stolcami. Wśród objawów mogą pojawić się również: utrata wagi, zmęczenie, zmiany usposobienia, problemy rozwojowe (w tym ADHD), niski wzrost i inne.

Celiakia u dzieci Fot: Fotolia.com
Fot: Fotolia.com

– Celiakia jest chorobą trudną do zdiagnozowania, gdyż objawia się w różny sposób. Dotychczas określono około 200 jej symptomów, występujących w układzie trawiennym, ale też innych układach oraz częściach ciała, np. stawach – mówi dr n. med. Andrzej Marszałek, dyrektor medyczny Laboratoriów Medycznych Synevo. – U niektórych osób choroba rozwija się w dzieciństwie, u innych dopiero gdy osiągną dojrzałość – dodaje. Chociaż gluten znajduję się przede wszystkim w zbożach, a więc w mąkach, płatkach, kaszach, makaronach, pieczywie i produktach, w skład których wchodzi mąka (np. w naleśnikach, ciasteczkach), to występuje również w wędlinach, pasztetach i konserwach, niektórych wyrobach mlecznych (serkach topionych, śmietanie i jogurtach smakowych), w suszonych owocach, słodyczach, gumie do żucia oraz w wielu przyprawach, daniach typu instant i sosach. Dlatego mając w przedszkolu dziecko z celiakią lub nietolerancja glutenu, musimy szczególnie zwracać uwagę na to, co podajemy mu do jedzenia.

DANIA SPECJALNE DLA DZIECKA

Maluszkowi, któremu lekarz zalecił dietę bezglutenową, musimy przygotowywać osobne menu, ściśle według wskazań jego rodziców albo dietetyka lub zamówić je w firmie cateringowej, która dostarcza nam posiłki dla dzieci. Większość firm ma w swojej ofercie taką usługę. Przygotowywanie posiłków bezglutenowych wymaga staranności i dyscypliny, ponieważ zmieszanie produktów bez glutenu ze zwykłymi może skończyć się fatalnie. Produkty specjalne należy przechowywać w osobnych szafkach i pojemnikach, używać osobnych desek do krojenia, osobnych noży itd. Dobrze jest też przeznaczyć dla malca z celiakią specjalny talerzyk i sztućce. Uwagi wymaga również karmienie dzieci i obserwowanie ich podczas posiłków: sprawdzajmy, czy malec, który nie zawsze rozumie, że nie może jeść tego, co koledzy, nie sięga po ich jedzenie. Pamiętajmy też, że dieta bezglutenowa wymaga urozmaiconego jadłospisu: musi zawierać produkty zbożowe niezawierające glutenu, które są ważnym źródłem energii, błonnika i witamin z grupy B (amarantus, kaszę gryczaną i jaglaną, ryż brązowy, ziemniaki). Konieczne jest podawanie warzyw i owoców bogatych w witaminę C (paprykę czerwoną, natkę pietruszki, cytrusy), która poprawia wchłanianie żelaza, mleka i jego produktów z pełnowartościowym białkiem i wapniem. Podawajmy mięso (drobiowe, królik, cielęcina, wołowina), ryby i jaja.

Bezglutenowe placki z kiełkami i pastą jajeczną (VitaMenu)
Składniki na 4 porcje:

  • 125 g ugotowanego ryżu
    pełnoziarnistego
  • 100 g kiełków, np. rzodkiewki
  • 7 jaj kurzych
  • 1 por (biała cześć)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • Sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania:
Ryż włóż do miski, dodaj cztery jajka, umyte kiełki (zostaw trochę do dekoracji potrawy), przypraw solą, kurkumą i pieprzem, formuj małe placki i delikatnie obtaczaj w kaszce. Następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Pozostałe jajka gotuj 6 minut, po ostygnięciu
obierz i pokrój w drobną kostkę. Por przetnij na pół, dokładnie umyj i również pokrój w drobną kostkę. Połącz obydwa składniki, dodaj jogurt, przypraw solą i pieprzem, podawaj razem z plackami.

Pulpety z kurczakiem i ryżem
Składniki na 6 porcji:

  • 1 cebula
  • 500 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu z warzyw
  • 1 jajko
  • pęczek pietruszki
  • ½ szklanka ryżu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni tak, aby się zrumieniła. Wymieszaj ją w misce ze zmielonym mięsem, dodaj jajko i posikaną pietruszkę. Dosyp do masy ryż i przyprawy. Zacznij formować pulpeciki i wrzucaj je na patelnię po
cebuli aż się lekko zrumienią. Całość przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj przez 20-30 minut aż ryż zmięknie.

Celiakia u dzieci
5 (100%) Głosy: 1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code